Geboorte en behoefte in kaart

Het eerste wat je in je leven doet is geboren worden. Als alles goed gaat doe je dat op eigen kracht in nauwe samenwerking met je moeder. Jullie zijn tenslotte naadloos op elkaar ingespeeld.
De manier waarop je geboren wordt, vormt dan ook de basis voor je gevoel van veiligheid, eigenwaarde en verbondenheid. Maar het vormt ook het vermogen of je gezonde relaties aan kunt gaan vanuit liefde en vertrouwen.

Reptielenbrein
Wij hebben allemaal in de buik van onze moeder gezeten en zijn na 9 maanden geboren. Tijdens de zwangerschap zijn we via de navelstreng nauw verbonden met onze moeder. We krijgen via de navelstreng alle voeding en zuurstof die we nodig hebben om te groeien. Maar dit is niet het enige wat binnenkomt. Alles wat jou moeder voelde tijdens de zwangerschap voelde jij ook. Elke emotie die je moeder voelde kwam ook binnen bij jou. Blijdschap, gelukkig gevoel, verdriet, rouw etc. Maar ook hoe ze hier mee omging. Er zat geen filter tussen. Dit is een onbewust proces en dit wordt opgeslagen in jou reptielenbrein. En dan, na 9 maanden word je geboren. Hoe je dit ook went of keert een geboorte is voor elke baby een traumatische ervaring. Ook het verloop van de geboorte en hoe jij hier als baby op reageert wordt weer opgeslagen in je brein.

Een situatie
Na ongeveer 9 maanden wil je geboren worden. De bevalling begint spontaan. (De baby zet de bevalling in). Maar dan na lange tijd lukt het je niet om geboren te worden. Je kunt geen kant op en je zit vast. Er is niemand om je te helpen, je krijgt ademnood en je heb uiteindelijk de kracht niet meer om zelf geboren te worden. Uiteindelijk komt er hulp van buitenaf. Er wordt ingegrepen met een vacuüm. Je moet geboren worden. Deze ervaring tijdens het geboorteproces wordt weer opgeslagen en vertaalt zich later in gedrag. Zoals: onzekerheid, voelen dat je er alleen voor staat, iets niet zelf afmaken, dingen niet zelf kunnen oplossen. Je hebt maar 1 manier ervaren om je veilig te voelen; iemand anders neemt het van je over. Dit zul je blijven doen wanneer je in een stress situatie komt, waarvan jij denkt het niet zelf te kunnen oplossen. Dit noem je een geboortepatroon. En zo zijn er nog veel meer geboortepatronen.

Geboortepatroon
Ken jij je geboorte verhaal en herken jij de patronen die zijn ontstaan? Of denk eens aan de geboortepatronen van je kind. Is je kind bijvoorbeeld snel boos als hij/zij iets moet? Of zijn er dingen in je eigen leven die elke keer weer terugkomen als een rode draad door je leven lopen? Door je geboorte in kaart te brengen kom je tot de echte kern van het probleem. Alleen van daaruit kun je het oplossen.

Ervaringsverhaal
In mijn praktijk kwam onlangs een moeder met haar dochter Roos voor een Geboorte in kaart. Ze vertelde me dat haar dochter zo slecht eet. Een meisje van 12 die de hoeveelheid eet van een peuter. Moeder maakte zich hier zorgen om. Ondanks dat ze wel goed groeide en nooit ziek is maar toch, in verband met de pubertijd en de groei. We hebben toen de geboorte van haar dochter uitgelegd. Daaruit kwam onder andere dat ze is geboren met de navelstreng om haar nek. Ook heeft ze als baby een bijna stik ervaring opgelopen. Elke keer als er dus voedsel langs haar keel ging kreeg ze weer het verstikkingsgevoel. Dit is een heel herkenbaar patroon bij dit geboortetrauma. Het gevoel hebben om te stikken. Ze vond het ook verschrikkelijk om een sjaal om te moeten of een ketting te dragen. Weer het verstikkende gevoel. We hebben er over gepraat en ik heb haar gerustgesteld. Haar lijf weet heel goed hoe het nu moet reageren als ze zich bijvoorbeeld verslikt.
Bij de volgende afspraak vertelden ze mij dat Roos nu goed eet. Ze heeft zelfs aldoor honger. En wat droeg ze om haar nek? Een prachtige ketting die ze ooit van haar oma heeft gekregen. Blij verliet Roos met haar moeder mijn praktijk.

Lees meer over het traject Geboorte en behoefte in kaart.

Geboorte en behoefte in kaart