Examenstress? Geen Paniek!

Geen paniek? Nou ja, misschien een beetje…

Lieve moeders en vaders, natuurlijk. De examenperiode komt er weer aan, ook bij ons thuis. We zitten er zelfs al middenin. De praktijkexamens zijn al even bezig en dat zorgt toch wel voor wat stress. Niet alleen bij mijn dochter, maar zeker ook bij mij als moeder. Weet ze alles? Heeft ze wel goed geleerd, enzovoort… Het kan voor jou als ouder lastig zijn om je kind te zien worstelen met examenstress, maar ja, het hoort er ook een beetje bij. Stress heeft ook een functie. Een gezonde dosis spanning kan helpen om de alertheid en de prestatie te verbeteren. Echter, wanneer deze spanning omslaat in overmatige stress, kan dit leiden tot examenvrees, faalangst of black-outs, en dat is wel het laatste wat we willen voor onze kinderen. Symptomen van examenstress kunnen op verschillende manieren tot uiting komen, zoals slecht slapen, buikpijn, hoofdpijn, prikkelbaarheid, verminderde concentratie, vermoeidheid, minder vertrouwen in jezelf, etc…etc…

Als je merkt dat je kind last heeft van examenstress, is het belangrijk om op tijd hulp in te schakelen. Een massage kan een effectieve manier zijn om ontspanning te bevorderen en stress te verminderen, waardoor je je beter kunt concentreren en met meer vertrouwen je examens in gaat. Het klinkt misschien als een niet-alledaagse oplossing, maar de voordelen zijn wetenschappelijk bewezen. Door de massage komt namelijk endorfine vrij, ook wel het feel-good hormoon genoemd. Dit hormoon geeft een diep gevoel van ontspanning en verbetert de concentratie.

Nog een paar tips voor de examenkandidaten:

 1. Denk positief.
 2. Basisregels: Ga op tijd naar bed – ga niet de hele nacht door met leren. Sta op tijd op zodat je de dag rustig kan starten.
 3. Wees rampgedachten te slim af: Stress en angst hebben de neiging om zelfs de kleinste aanleiding te laten uitgroeien tot een enorme ramp. Je hebt geen pen bij je, dus kun je niets opschrijven, en voor je het weet, zie je jezelf al zakken voor je examen. Vraag jezelf af: is dit echt waar? Klopt het wat ik denk? Het is een moment van zelfreflectie dat de kettingreactie van negativiteit doorbreekt en ruimte creëert voor een helderdere kijk op de situatie

Nog een paar tips van mijn dochter:

 1. Blijf leuke dingen doen, zoals afspreken met vrienden, sporten, hobby’s, etc.
 2. Als je vastloopt, vraag om hulp.
 3. Denk goed om jezelf.

Nog wat tips voor de ouders! Niet alleen voor je zoon/dochter is het een spannende tijd, ook voor jou als ouders. Wat kan je als ouder doen om je kind te helpen? En wat moet je vooral NIET doen?

 1. Vraag niet de hele tijd: “Heb je al geleerd? Weet je alles? Heb je hulp nodig?”
 2. Vraag niet overdreven veel hoe het gaat, of het moeilijk was en hoeveel vragen je kind goed had.
 3. Beter is het om rust te creëren. Als je kind wil praten, zal dat vanzelf gaan als de sfeer rustig is thuis.
 4. Hoe creëer je rust? Ben thuis (of probeer in ieder geval meer thuis te zijn tijdens de examenperiode), doe dan wel je eigen dingen. Zorg voor momenten met een kop thee en iets lekkers en bespreek dan ook dagelijkse dingen.
 5. Val je kind niet lastig met je eigen beslommeringen. Misschien is het druk op je werk, maar val je kind hier niet mee lastig.
 6. Vertel niet te veel verhalen over die goede oude tijd (je eigen examenverhalen).
 7. Kook lekker, maak het bed op, doe de was, kortom: vertroetel je kind zonder heel nadrukkelijk te zijn.
 8. Zorg voor een goede studeerplek, die opgeruimd is en waar geen lawaai is.

En tot slot nog een mooi advies: geef je zoon of dochter in deze tijd een heerlijke rustgevende massage cadeau van De Kleine Vlinders. Nu met korting en er is ook een speciale examen kit verkrijgbaar met etherische oliën waarop ik 25% korting geef.

Examenstress? Geen Paniek!