De zomertijd met een baby

Op 31 maart gaat de klok weer een uur vooruit. In plaats van 2 uur is het ineens 3 uur. En dat met een baby is misschien nog wel eens een uitdaging. Al dan niet voor jezelf. Je hebt misschien toch het idee dat je een uur minder kan slapen.

Tips voor baby’s van 0 tot 4 maanden:
Hele jonge baby’s hebben nog geen echt duidelijk slaapritme. De overgang van winter- naar zomertijd heeft nog niet zoveel invloed op je baby. Waar moet je op letten?

  • Hou vooral rekening met vermoeidheidssignalen en wakkertijden om zo een goed dagritme aan te houden.
  • Blijf voeden op verzoek bij borstvoeding.
  • Heb je een jonge baby die de neiging heeft om laat aan de nacht te beginnen, zorg dan dat er ’s ochtends voldoende daglicht binnenkomt, en probeer vaak naar buiten te gaan.
  • ’s Avonds kan het helpen om de gordijnen tijdig dicht te doen of het licht te dimmen (een uur voor bedtijd).
  • Het kan ook een goed idee zijn om het geluid te beperken in de woonkamer en actieve spelletjes te bewaren voor een nieuwe dag. Dit kan allemaal helpen om het slaaphormoon te activeren.

Tips voor baby’s ouder dan 4 maanden:
Als je baby al wat ouder is, is er vaak al wat meer structuur in de dag (denk bijvoorbeeld aan een vast ochtenduur, dutjes op vaste tijden, vaste bedtijd…). Dan kan je kiezen voor een meer of minder geleidelijke overgang. Wil je de overgang zo zacht mogelijk maken of heb je een erg gevoelig kindje? Dan is het aan te raden om een week voor de uurwisseling al aan de slag te gaan.

OPTIE 1: Je gaat proactief te werk en doet per dag alles x minuutjes eerder: opstaan, dutjes, voeding, bedtijdritueel. Als je kindje steeds moeilijk inslaapt, kan het helpen om je kindje net iets eerder wakker te maken van zijn laatste dutje.

OPTIE 2: Gaat je kindje makkelijker met verandering om? Dan kan je ook wat dichter bij het weekend het uur bijsturen. Je start dan bijvoorbeeld op woensdag en schuift elke dag 15 tot 20 minuten op.

OPTIE 3: Lukt het niet om in de week voor de uurwisseling aan de slag te gaan? Dan kan het ook in het weekend van de uurwisseling zelf. Bij de overschakeling naar zomertijd start je dan op zaterdagochtend. Je komt 30 minuten eerder uit bed. De bedtijd valt dan 30 minuten eerder. Op zondag sta je opnieuw 30 minuten eerder op (wat dan het “normale” uur wordt) en ook de bedtijd verloopt op zondagavond op het nieuwe uur.

OPTIE 4: Je doet niets, gaat mee met de flow en wacht tot je kindje het ritme vanzelf oppakt. Sommige kinderen zullen probleemloos omschakelen, terwijl andere in de week na de omschakeling nog wat zullen moeten bekomen.

Weet dat elke overgang wat ongemak met zich mee kan brengen. Het is gewoon soms lastig om weer in een nieuw ritme te komen. Wees vooral lief voor jezelf en je kindje.

 

De zomertijd met een baby