Essentiële olie worden verkregen uit verschillende delen van de plant. Zoals bloemen, takjes, bladen, schil, hout en hars. De etherische oliën worden gewonnen door middel van stoomdestillatie, persing of extractie. Bijna alle essentiële oliën zijn antiseptisch (kunnen ziektekiemen, bacteriën, virussen) en veel olie versterken het immuunsysteem.

Etherische oliën kunnen op verschillende manieren gebruikt worden:

  • Massage
  • Verdamping
  • Baden
  • Stomen of inhaleren
  • Verwerken in crèmes, shampoos en andere neutrale basisproducten

Omdat de etherische oliën zo krachtig zijn, mag je deze niet puur op de huid aanbrengen. Met uitzondering van lavendel en tea-tree die wel direct op de huid aangebracht mogen worden. Hierdoor en door het feit dat de etherische oliën niet oplossen in water, moeten de etherische oliën gemengd worden met neutrale basisproducten.
Hiervoor moet strikt aan de juiste dosering voldaan worden. Laat mij u hierin juist adviseren.

Hoe werkt het?
Het woord aromatherapie kan misleidend zijn, omdat het suggereert dat het een vorm van genezing is die uitsluitend via het reukorgaan werkt. Dit is niet het geval. Etherische oliën worden via de huid opgenomen en komen terecht in de bloedbaan. Op die manier hebben etherische oliën hun uitwerking op het gehele lichaam en alle organen.
Etherische oliën worden langzaam opgenomen door het lichaam. Dit proces kan wel 24 tot 36 uur duren. De moleculen van etherische oliën worden via de longblaasjes in de longen opgenomen door het bloed. Het bloed wordt via de bloedsomloop naar het hart vervoerd en door het hele lichaam getransporteerd.
De oliën blijven niet in het lichaam achter, maar worden uitgescheiden met andere afvalstoffen voornamelijk door de nieren maar ook door de longen en via transpiratie.
De geurprikkels belanden na inademing via de neus direct in het limbische systeem. Ze bereiken de inwendige schakelcentrale van onze hersenen, daar waar “de geuren ons hart beroeren”.
Geuren kunnen ons helpen om te leren omgaan met frustraties, afwijzingen, druk, voldoening en onzekerheid. Geuren roepen op tot gemoedsstemmingen door herinneringen, geheugen en motivatie.