Voorkom uitdroging bij je baby in de zomer

Hoe voorkom je uitdroging bij je baby met deze zomerse temperaturen? Eindelijk is het dan echt op en top zomer, maar de temperaturen schieten ook gelijk omhoog. Daarom in deze blog 10 tips om uitdroging bij je baby te voorkomen.

Voorkom uitdroging bij je baby in de zomer

1. Zorg voor voldoende hydratatie:
Bied vaker een voeding aan als het erg warm is. Op deze manier krijgt je baby voldoende vocht binnen.
*Bij borstvoeding kan je onbeperkt aanleggen
*bij flesvoeding kan je frequenter een kleine voeding aanbieden. Bij extreme hitte/zweten mag je eventueel een heel kleine beetje extra vocht toevoegen aan een flesje (maximum 10 ml extra water per 100 ml.), maar doe dit zeker niet continu.
Vanaf 6 maanden kan je naast de voedingen ook wat extra water geven.

2. Vermijd de directe zon
Ga lekker in de schaduw zitten met je baby. Gebruik parasols, zonneschermen of ga heerlijk onder de bomen zitten, om zo oververhitting en uitdroging te voorkomen. Zorg er voor dat je baby zoveel mogelijk uit de directe zon is, vooral tijdens 12:00 en 15:00 uur. Dit zijn de heetste uren van de dag.

3. Plan je activiteit
Probeer buitenactiviteiten in de ochtend of late middag te plannen. Het is dan minder heet. Je baby zal zich comfortabeler voelen.

4. Kies voor lichte kleding
Kies voor lichte, ademende stoffen zoals katoen of merinowol. Bij warm weer is 1 laagje voldoende. Synthetische materialen houden de warmte vast. Vermijd deze stof tijdens warme dagen.

5. Biedt een lauw badje aan
Bij warm weer kun je je baby wat vaker in een lauw badje doen en lekker late spelen in het water (uiteraard altijd onder toezicht) om zo lekker af te kunnen koelen. Hou het bij lauw water. Pas op met te kouden badjes, het temperatuurverschil is dan veel te groot voor je baby.

6.Controleer je baby op tekenen van uitdroging
Let op signalen als een droge mond en lippen, niet of weinig plassen, huilen zonder tranen, snelle ademhaling, hoge hartslag, koude armen en benen en lusteloosheid. Als je vermoedt of dit soort klachten ziet bij je baby, neem dan direct contact op met je huisarts.

7. Gebruik eenvoudige manieren om af te koelen
Een makkelijke en snelle manier om je baby wat verkoeling te geven is het gebruik maken van een vochtige doek of een verkoelende ventilator. Zorg ervoor dat de ventilator niet direct op de baby gericht is om koude lucht te vermijden.

8. Ventileer de kinderwagen
Onder de kap van de kinderwagen kan het in de zon enorm warm worden. Wees je daar bewust van. Het is belangrijk dat er voldoende ventilatie in de kinderwagen is. Dit kan je doen door de kap naar beneden te laten en gebruik te maken van een parasolletje. Zet de kinderwagen ook op een schaduwrijke plek. Doe nooit een afsluitende hydrofiele doek over de opening. Dit houdt de zon tegen, maar de temperatuur in de kinderwagenbak kan hierdoor wel zeven graden stijgen.

9. Zoek een koel plekje om te slapen
De meest ideale temperatuur voor de babykamer is 18 graden. In de zomer kan het heel lastig zijn om dit voor elkaar te krijgen. Zeker als de zon op het kamertje staat.
Kijk eens of je in huis een ruimte heb waar het wel koel is en waar je bijv. tijdelijk de wieg neer kunt zetten. Gebruik ook lekker 100% katoen beddengoed. Je kan er ook voor kiezen om je kindje buiten te laten slapen. Let daarbij wel op dat je baby nooit in de zon en niet op de tocht ligt

10. Controleer regelmatig of je baby het niet te warm heeft
Elke baby reageert anders op de warmte. Het is belangrijk om te blijven controleren of je baby het niet te warm heeft. Controleer regelmatig in het nekje de voetje en onder de kleding. Is je baby zweterig, dan heeft je baby het te warm.

(Bron: happybabycoach, 24baby, thuisarts.nl)