Help, de zomertijd komt er weer aan

Nog een paar weekjes en dan gaat alweer de zomertijd in. Zondag 26 maart gaat om 2 uur ’s nachts de klok een uur vooruit. De tijdsverandering kan het ritme van je kind in de war schoppen. Maar hoe kunnen we er nu voor zorgen dat ze niet om 6:00 uur al naast hun bed staan en dat ze niet voor 21:00 uur willen slapen?

Om de overgang zo makkelijk mogelijk te maken een paar simpele tips:

  1. Neem de tijd voor het gewone slaap-/ bedritueel. Dit heeft grote invloed op het slaap/waakritme van je kindje.
  2. Bedenk dat het naar bed gaan voor je baby of kind eerder aan voelt. De klok is een heel uur vooruit gegaan. Wat 18:00 uur was, is nu dus 19:00 uur. Voor je baby of kind zal het wel gewoon aan voelen als 18:00 uur.
  3. Is het uur tijdsverschil te groot voor je kindje, dan kan je een paar dagen van te voren je kindje een half uur eerder naar bed brengen. Is dit nog te groot dan kan je er ook voor kiezen om hem/haar elke dag 15 minuten eerder naar bed te brengen. (4 dagen van te voren)
  4. Houd de interne klok van je kindje aan. Let goed op de signalen die je kindje laat zien.
  5. Is het licht een probleem in de slaapkamer, dan kan je overwegen om een verduistering gordijn op te hangen.
  6. Probeer ook flexibel te zijn. De dagen voelen na een tijds verandering altijd een beetje vreemd aan. Het ritme is vaak even zoek . Kinderen kunnen dan net als wij wel eens een paar “off days” hebben.
  7. Gebruik etherische oliën. Bijvoorbeeld Lavendel of mandarijn. Een paar druppels op een aromasteentje bij je bed of gebruik een spray voor het slapen gaan.
  8. Een heerlijke ontspannen massage met bijvoorbeeld lavendelolie. Door de massage ontspant het kindje en door de ontspanning kunnen ze heerlijk rustig in slaap vallen.

Voor ouders met kinderen die al vroeg wakker zijn kan het een verademing zijn. In plaats van 6:00 uur wakker worden is het ineens al 7:00 uur. Het mooie hiervan is dat de dagelijkse routine gewoon door kan gaan op basis van de klok. Alles schuift gewoon een uur naar voren. Vergeet alleen niet dat je kind een uur korter zal slapen. De volgende dag met het naar bed brengen kan dit leiden tot een strijd. Voor hun gevoel gaan ze een vol uur eerder naar bed. Je kind zal misschien minder moe zijn en begrijpt misschien ook niet zo goed waarom ze met (dag) licht naar bed gebracht worden. Je hebt nu iets uit te leggen. De aanpassing aan de zomer tijd duurt op deze manier minder lang.