De feestdagen door met je hooggevoelig en strong-willed kind

De feestdagen kunnen behoorlijk enerverend zijn. Dit geldt zeker voor hooggevoelige en strong-willed kinderen.De feestdagen kunnen behoorlijk enerverend zijn. Dit geldt zeker voor hooggevoelige en strong-willed kinderen.

Elk jaar brengen de feestdagen behoorlijk wat prikkels met zich mee. Dit begint al bij 11 november. Er moet een lampion gemaakt worden, er worden afspraken gemaakt met wie je ga lopen en waar en dat gaat dan nog even door. Gelukkig kunnen we deze al van ons lijst afstrepen. Nu komt Sinterklaas, daarna kerst en als klap op de vuurpijl oud en nieuw.

Maar hoe is dit nou voor een kind die hooggevoelig en/of strong-willed is?

Alle prikkels komen binnen via onze zintuigen. Dit is bij iedereen zo, daar hoef je niet hooggevoelig voor te zijn. Bij hooggevoelige en strong-willed kinderen komen de prikkels alleen veel heftiger door. De prikkels worden veel minder gefilterd, waardoor er veel meer binnen komt. Ook het centraal zenuwstelsel is bij deze kinderen veel gevoeliger. Het verwerken van de prikkels duurt een stuk langer.

Welke zintuigen zijn er en welke prikkels komen er dan binnen?

 • Horen. Overal waar je bent of komt hoor je bijv. sinterklaasliedjes of kerst liedjes. En waar normaal gesproken de volume knop op 3 staat wordt er nu nog een schepje boven op gedaan. De knop staat ineens op 10! Dit is zo gezellig en we kunnen dan lekker mee zingen ( schreeuwen). De Pieten zijn “gezellig” druk en met harde geluiden aanwezig zijn. Met sinterklaas / kerst zit de woonkamer vol met heel veel mensen. Opa, oma, ooms, tantes, neefjes en nichtjes en iedereen praat maar door elkaar heen. Soms wel uren lang……
 • Zien. Overal hangt er versiering dat bestaat uit verschillend kleuren en lichtjes. Op straat, in de winkels, op school, kinderdagverblijf en dan thuis niet te vergeten. En dan heb je natuurlijk nog kans dat je sinterklaas zomaar tegen het lijf loopt. Een grote man met een gezicht vol met haar en een mijter op zijn hoofd. En dan al die Pieten er om heen in mooie vrolijke pakken in allerlei kleuren die het een na het andere kunstje doen.
 • Proeven. In elke winkel ligt wel iets lekkers wat je mag proeven. Pepernoten, schuimpjes, kerstkransjes, banket enz enz. Alles is even lekker en alles voelt weer anders in je mond.
 • Ruiken. Overal ruikt het heerlijk naar speculaas en andere zoete geuren. Of wat dacht je van de geur van de kerstboom en kaarsjes die gezellig aan staan, al dan niet met een lekker geurtje.
 • Voelen. Deze kan je op twee manieren beleven. Misschien mag je wel op schoot bij sinterklaas. Hoe voelt zijn jurk nou aan? En de kerstboom hoe voelde die ook alweer? En dan heb je ook nog de versiering? Veertjes voelen anders als een kerstbal. Alles ziet er zo mooi uit je wilt alles eigenlijk wel even voelen.Maar voelen kan ook op een andere manier. Bij veel kindjes zie en voel je de spanning. En niet alleen bij de kinderen maar ook bij de ouders. Alles moet geregeld worden. Cadeautjes, eten voor kerst enz enz. Voor de feestdagen echt beginnen heeft iedereen het druk, hebben we een korter lontje en snauwen we wat sneller. Hartstikke leuk en gezellig die feestdagen, maar het is ook spannend. Vaak net even te spannend en dan is het niet meer zo leuk.
 • Fantasie: Misschien nog wel het ergste. De fantasie kan je niet stoppen van een kind. Onze zoon had begin oktober zijn schoen al gezet. Ging netjes zingen en afwachten. Dan moet je als moeder / vader ook je fantasie aanspreken en op een luchtige en niet op vallende manier gaan vertellen dat morgenochtend zijn schoen misschien wel leeg is. “Nou”, zei mijn zoon “ik denk het niet hoor mam. Sinterklaas heeft hele goede oren en hij heeft wel een speedboot. Dan is hij zo hier in Nederland hoor”. Tja wat zeg je dan he? Gelukkig is het hier goed gekomen en konden wij onze zoon vertellen dat sinterklaas het vast heel druk heeft met de voorbereidingen voor de reis naar Nederland.’s Nachts kunnen kinderen misschien niet in slaap komen. Hoor ik nou sinterklaas op het dak lopen, of toch niet? En past de Piet wel door de schoorsteen? O nee, we hebben helemaal geen schoorsteen. Hoe moet dat nu…..?

Maar wat kan je hier nu aan doen?

 • Geef ruimte voor de gevoelens. Het kan best zijn dat je kind sinterklaas en/of de Piet eng vindt. Neem dit serieus en zegt niet dat het allemaal wel mee valt. Het gevoel erkennen is heel belangrijk. Stel je kind gerust door te zeggen dat je er voor je kind bent.
 • Niet teveel. Zoek een goed evenwicht voor je kind. Volg bijvoorbeeld alleen het Sinterklaas Journaal en niet ook een programma op een andere zender of alle film gaan bekijken van sinterklaas (er zijn er tenslotte heel veel). Zet ook niet steeds Sinterklaas muziek op en zoek Sinterklaas ook niet steeds op. In bijna elk winkelcentrum komt er wel een Sinterklaas of Piet en misschien ook wel op je werk. Of wat dacht je van school en de sport clubjes? Zoek een goede balans
 • Geef structuur en duidelijkheid. Maak een kalender waar op staat wanneer je kind zijn schoen mag zetten. Vertel, als je kind dit aan kan, bij wie jullie Sinterklaas vieren. Wij houden dit heel bewust stil, en vertellen het pas als we bij opa en oma zijn. Geen stress vooraf dus.
 • Bouw ontspanningsmomenten in. Beperk bijvoorbeeld de afspraakjes met vriendjes in deze tijd. Plan rust momenten in op een dag. Kijk waar je kind ontspannen van wordt en maak hier samen met je kind tijd voor vrij. Wees voorzichtig met tv en computer. Dit zijn tenslotte ook prikkels. Geef bijvoorbeeld een heerlijke massage of een ontspannen voetbadje.
 • Zorg voor je eigen rust. In deze tijd staat je eigen agenda misschien ook wel wat voller als anders. Durf keuzes te maken. Houd je je eigen spanning in de gaten. Eet je nog gezond? Slaap je genoeg? Geniet je nog? Enz enz. Stress bij jou kan extra belastend zijn voor je hooggevoelige kind. Geef het goede voorbeeld. Als jij laat zien hoe je de rust kan bewaren en kan vinden, geeft dat ook weer rust bij je hooggevoelige kind.

Heeft je hooggevoelige kind toch nog last van de spanning? Dan kan je altijd en afspraak maken voor een heerlijke ontspannende en prikkel verwekende massage voor je kind of misschien wel voor je zelf.

En wie weet denk je dan,  “o ik wou dat ik dit zelf kon doen bij mijn kind!”Ook die mogelijkheid is er. Op donderdagavond 18  januari 2018 start er weer een nieuwe cursus kindermassage. Ook is het mogelijk om de cursus 1 op 1 te volgen. Voor meer informatie hier over kan je kijken op de site en voor de 1 op 1 kan je bellen of naar mij mailen.

Hele fijne en ontspannende feestdagen.

Liefs,
Marja