Griep en weerstand

Er is een griepepidemie in Nederland. In week 3 bezochten 102 per 100.000 mensen de huisarts op in verband met griepachtige klachten.
Kinderen zijn in het najaar of de winter regelmatig verkouden of krijgen de griep. Doordat ze een verminderde weerstand hebben. Griep is een infectie die ongeveer 4 tot 10 dagen kan duren. Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, bijholten en de keel. Kinderen die naar het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of naar schoolgaan kunnen vaak verkouden zijn. Soms wel 8 keer per jaar. Een verkoudheid duurt ongeveer een week.

Veel mensen gebruiken aromatherapie producten bij verkoudheid en griep. Dank maar eens aan de inhalers of de zalfjes van Vick’s. De zalven bij de apotheek zijn vaak synthetisch. Pure therapeutische etherische oliën hebben veel betere genezende eigenschappen.

Onderzoek heeft aangetoond dat door regelmatig massage het aantal bloedcellen in je lichaam toe neemt. En dat is goed nieuws voor de werking van het immuunsysteem, oftewel: het verhoogt je weerstand.

Wist je dat sommige etherische oliën een antivirale werking hebben en het afweersysteem ondersteunen?

Welke etherische oliën helpen nou bij griep en verkoudheid?
Er zijn verschillende soorten oliën die je kan inzetten voor de griep en verkoudheid.

 • Niaoli: geeft een lekkere boost voor het immuunsysteem van je kind. Een hele fijne olie bij verkoudheid, griep en benauwdheid
 • Eucalyptus smithii: een heerlijk verfrissende olie bij verkoudheid, griep, hoesten, benauwdheid en hoofdpijn vanwege de zuiverende, antibacteriële en koorts verlagende eigenschappen
 • Eucalyptus smithii werkt als pijnstiller en verdampt snel en is de enige eucalyptus soort die geschikt is voor kinderen
 • Lavendel berg: een bloeiende plant afkomstig uit Frankrijk. Werkt slaapverwekkend, kalmerend, helpt bij buikpijnen verkoudheid. De eigenschappen zijn o.a. pijnstillend, antiseptisch
 • Citroen: werkt als een frisse wind door je hoofd. Citroen olie kan je heel goed gebruiken bij verkoudheid, griep en algehele zwakte vanwege de vitaliserende eigenschappen

Hoe gebruik je de etherische olie tijdens griep en verkoudheid?

 • Aromalamp/diffuser
  Een efficiënte manier om etherische olie te inhaleren. Dit is voor alle leeftijden veilig. Vanaf 3 maanden kan je al een aromalampje/diffuser aanzetten in de slaapkamer met 1 druppel etherische olie bij verkoudheid van je baby. Voor kinderen ouder dan 1 ½ jaar doe je 2 of 3 druppels in het aromalampje. Een mooi voordeel van een aromalampje/diffuser is dat de luchtvochtigheid verbetert. Dit draagt weer bij aan een goede gezondheid van je kind.
 • Inhaleren
  Je kan een paar druppeltjes etherische olie op een zakdoekje of tissue doe en ruik er dan regelmatig aan. Je adem de geur dan in. Of leg de tissue naast je kussen als je gaat slapen.
 • Massage of bad
  Je kan de borst en rug van je kindje ook heerlijk insmeren met een olie waar de etherische olie in vermengd is. Je kan ook een heerlijk bad klaar maken voor je kind met badolie waarin de etherische oliën in is vermengd.

Het is belangrijk dat je niet zomaar zelf aan de slag gaat als je hier nog nooit mee heb gewerkt. De sterkte van de olie is namelijk per kind weer verschillen.
Het is mogelijk om bij De Kleine Vlinders een olie te laten maken voor in bad of voor het inwrijven van de bost/rug (wrijf olie). Vraag naar de mogelijkheden.
Wil je nu zelf leren masseren dan kan dat ook. Kijk voor het cursus aanbod in het menu van de site.